"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στα χνάρια του Καζαντζάκη και του Ζορμπά στην Ορεινή Χαλκιδική και το Άγιο Όρος

Ο "Αλέξης Ζορμπάς" του
Νίκου Καζαντζάκη στο                                                  
Παλαιοχώρι Χαλκιδικής




Στο Παλαιοχώρι έζησε ο Γιώργος Ζορμπάς (1867-1942), το πρόσωπο από το οποίο ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (πρ. εκδ. στα γαλλικά, Editions du Chene, 1947, πρ. εκδ. στα ελληνικά, Δίφρος, 1955). Το έργο αυτό  έγινε ταινία με διεθνή επιτυχία. Έχει τίτλο "Zorba the Greek"  είναι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη με πρωταγωνιστές τους Alen Bates , Anthony Quinn kai Irene Papa .

Zorba book.jpgΣτο Παλαιοχώρι έζησε τα πιο κρίσιμα χρόνια της πολυτάραχης ζωής του. Στα 22 του χρόνια εγκαταστάθηκε σ΄αυτό και το εγκατέλειψε γύρω στα 44 του .
Ο ισχυρισμός, ότι ο Ζορμπάς, ήρωας του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, έζησε στο Παλαιοχώρι αντλείται από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο λογοτέχνης Γιάννης Αναπλιώτης στο έργο του, "{Ο}αληθινός Ζορμπάς κι ο Νίκος Καζαντζάκης" (Αθήνα: Δίφρος, 1960), καθώς και στις αφηγήσεις της κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης Κεχάεφ. Επίσης στο δοκίμιο του λαογράφου από το Καταφύγι Κολινδρού Πιερίας (το χωριό που γεννήθηκε ο Ζορμπάς) κ. Σόρμα και όλων όσων σχετίστηκαν μαζί του στην πολυτάραχη ζωή του.

" ....Επειδή λοιπόν η «Διεθνής Εταιρία Φίλων Ν. Καζαντζάκη» δια της τοπικής επιτροπής Β. Ελλάδος ενδιαφέρεται να εντάξει και το γραφικό Παλαιοχώρι σ’ ένα δίκτυο αδελφοποιημένων τόπων, κοινή συνισταμένη των οποίων, αποτελεί ο βίος και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη , σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε λοιπόν,  για την ανάδειξη των τοπικών στοιχείων προς την κατεύθυνση αυτή.
 Η δημιουργία Στέγης – Μουσείου  “Σπίτι Ζορμπά - Καζαντζάκη” (Πολυχώρος Πολιτισμού , Λαογραφικό Μουσείο ,στέγη Μεταλλωρύχου , και παράλληλα στέγη της  Κρήτης & του  Καζαντζάκη ) , θα αποτελούσε μία πράξη υψηλής πολιτιστικής αξίας για την ενδοχώρα της Χαλκιδικής, δίνοντας ώθηση σ’ ένα νέου τύπου τουρισμό, που αναβαθμίζει τους  ιστορικούς οικισμούς ενισχύοντας τα  ίχνη της ιστορικής μας μνήμης και της τοπικής, πολιτιστικής παράδοσης. ....
επιστολή ΔΕΦΝΚ , Θεσσαλονίκη 24 Μαρτίου 2008


             
      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου