"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

όταν ο Μητροπολίτης δεν είναι Χρυσο-κλητός ...!



"...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, 
αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. 
Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, 
αλλά είναι καλύτερο η ζωή. 
Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, 
αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. 
Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή. " 
Μητροπολίτης Άνθιμος, 
ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 
16/1/2008 


/*/

*Με το Χριστό και όχι με το χρυσό*, 
Δαμασκηνός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής σεβασμιωτάτου Δαμασκηνού.


Ο κόσμος της Αλεξανδρούπολης το έχει πει κατ’ επανάληψη ξεκάθαρα: «Στον τόπο μας δεν θέλουμε χρυσωρυχεία». 
Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008 κλήθηκε να το επαναλάβει για μια ακόμη φορά και έκανε το χρέος του και με το παραπάνω. Χιλιάδες πολιτών, κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι αλλά πολύ περισσότεροι νέοι-μαθητές, βρέθηκαν στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στα σχέδια των εταιρειών χρυσού αλλά και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων δεν δίνουν ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην υπόθεση αυτή.

Για τους παλιούς ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει την τελευταία 20ετία στον τόπο μας. Για τους νέους μια σημαντική εμπειρία. Οι πάντα μετριοπαθείς υπολογισμοί της Αστυνομίας κάνουν λόγο για παρουσία περίπου πέντε χιλιάδων, ο δε όγκος της διαδήλωσης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ήταν εντυπωσιακός. Το μήνυμα ήταν «ηχηρό» και θα διοχετευτεί έως την Αθήνα, εκεί όπου η κεντρική εξουσία χειρίζεται την υπόθεση.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας να απαντήσει σ’ αυτή μας τη συγκέντρωση. Αυτή είναι δημοσκόπηση!», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοια μεγαλειώδη συγκέντρωση είχαμε να δούμε πολλά χρόνια… από τις κινητοποιήσεις μας για την Ιατρική Σχολή».

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης μας, «δεν μας ενδιαφέρει να μας πει ο κ. Φώλιας πόσο επικίνδυνη είναι η επένδυση αυτή. Το έχουμε ψάξει, γνωρίζουμε πολύ καλά. Θέλουμε να μας πει εάν στην αναπτυξιακή μηχανή χρειάζονται ανθρώπινες ζωές για να κινηθούν τα γρανάζια της. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την καταστροφή του περιβάλλοντος; Πού είναι τα περίφημα που μας έλεγαν περί οικολογίας; Τόσο γρήγορα τα ξέχασαν;»

Ο Μητροπολίτης μας χαρακτήρισε τα χρυσωρυχεία ως έναν μόνιμο εφιάλτη για την περιοχή και τους κατοίκους της και ζήτησε από την πολιτεία να αφουγκραστεί την δεκαετή αγωνία πολιτών και φορέων, διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «θα θεωρήσουμε ότι είναι εχθρική απέναντί μας. Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή», τόνισε ο Μητροπολίτης μας εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών.

Τη μαθητιώσα νεολαία εκπροσώπησε στο βήμα του συλλαλητηρίου ο Νίκος Σίσκος, μαθητής της Β’ Λυκείου, στο 3ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης:

«Το 2038 τα παιδιά μου και τα παιδιά των συμμαθητών μου θα έχουν τη δική μου περίπου ηλικία. Και θα με ρωτούν: τι έκανες εσύ και η γενιά σου για εμάς τους νέους ανθρώπους; Πώς συμπεριφέρθηκες στη φύση και τον τόπο μας; Με ποιο τρόπο προστάτεψες τη ζωή και την υγεία μας; θέλω τότε να μπορώ να λέω: Αρνήθηκα τα χρυσωρυχεία, αγωνίσθηκε για να μην εγκατασταθούν στον τόπο μας, προστάτεψα το έδαφος και το νερό από τη μόλυνση με κυάνιο, αγάπησα τον τόπο μας, τα φυτά και τα πουλιά του, τα λουλούδια και τους σπόρους του, τα δέντρα και τον αέρα του. αγωνίσθηκα για να μπορείτε εσείς οι νεώτεροι σήμερα να γεμίζετε τα μάτια σας με ομορφιά και τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα, να τρώτε άφοβα τα γεννήματα της γης, να βουτάτε στη θάλασσα και να χαίρεστε το νερό της.

Θέλουμε να ζούμε εδώ. Θέλουμε να δουλεύουμε εδώ. Σε έναν τόπο που να μας κρατάει και όχι να μας διώχνει. Σε δουλειές που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον. Που δεν θα κοσκινίζουν 1 κυβικό γης για 2 γραμμάρια χρυσό. Που δεν θα σκάβουν τα βουνά μας για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι, κάπου μακριά. Που δεν θα δημιουργούν λίμνες βρωμισμένες από το κυάνιο, επικίνδυνες για την υγεία μας.

Θέλουμε να δουλεύουμε πολλοί. Όχι ελάχιστοι εξειδικευμένοι εισαγόμενοι εργαζόμενοι. Θέλουμε να δουλεύουμε για πολύ καιρό. Όχι μόνο όσο κρατήσει η λεηλασία της γης μας. Θέλουμε η ανάπτυξη στον τόπο μας να βαδίζει αρμονικά με το περιβάλλον του. Να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα δώρα με τα οποία μας προίκισε η φύση. Το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς, τη Μαύρη Πεύκη στο Πέραμα».

«Η φωνή μας γίνεται κραυγή, κραυγή αγανάκτησης, της ακριτικής Θράκης», είπε από το βήμα το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής αγώνα κατά των χρυσωρυχείων κα Μαίρη Τζιβελέκη. Όπως τόνισε, ο λαός των δύο νομών, του Έβρου και της Ροδόπης, μετράει ήδη 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, δηλώνει με διάφορους τρόπους την αντίθεσή του.

«Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων προσεγγίσαμε επιστημονικά την υπόθεση, συλλέξαμε πληροφορίες και εμπειρία και από άλλες χώρες, μάθαμε για τα πολλά και διάφορα ατυχήματα που έχουν κατά καιρούς συμβεί, για τους αγώνες που έχουν δοθεί είτε για να μη γίνουν είτε για να πάψουν να λειτουργούν χρυσωρυχεία. Όσα πιο πολλά ακούμε και μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο δυναμώνει και ενισχύεται η πίστη μας ότι τα χρυσωρυχεία σηματοδοτούν το θάνατο του τόπου και υποθηκεύουν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής».

Η Διανομαρχιακή Επιτροπή, δια στόματος της κας Τζιβελέκη, τόνισε ότι δεσμεύεται πως το χθεσινό συλλαλητήριο θα αποτελέσει μόνο την αρχή των κινητοποιήσεων.


«Δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε ούτε αυτόν τον τόπο ούτε τον πλανήτη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ και να μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό είναι το χρέος στους εαυτούς μας. έχουμε όμως και ένα μεγαλύτερο χρέος. Να παραδώσουμε αυτόν τον τόπο στις επόμενες γενιές, τουλάχιστον όπως τον παραλάβαμε. Και όχι μολυσμένο, απογυμνωμένο, εξαντλημένο, πεθαμένο. Δεν μας είναι επιτρεπτό κάτι τέτοιο».

πηγή : από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως 
http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx

1 σχόλιο:

  1. Νερό-δηλητήριο στο Νεοχώρι λόγω των μεταλλείων χρυσού
    Ο δήμαρχος Πάχτας συνιστά να πίνουν όλοι εμφιαλωμένο.
    Αρσενικό στάζουν οι βρύσες.
    Ευθύνεται n εταιρία Μπόμπολα στις Σκουριές

    εφημ. Δημοκρατία 4/9/2013

    http://eftropios.blogspot.gr/2013/09/blog-post_3212.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή