"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα.

newsandevents
Στην 17η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρώπης κατατάσσει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (European Cyclists’ Federation - ΕCF) στο πρώτο Eυρωβαρόμετρο για το ποδήλατο.
 IcycleEUR

Greek Social Issues 1-2013,
η χρήση του ποδηλάτου στην Ελλάδα 2012

13.JPGΤο 2012, το 3,1% των Ελλήνων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, προς και από τη δουλειά ή τη σχολή, για ψώνια ή για διασκέδαση. Οι ποδηλάτες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες (4%), ιδίως ανύπαντροι και γενικότερα, νέοι ηλικίας 18-24 ετών (7%), αλλά σημαντικό ποσοστό χρήσης παρατηρείται και στις μεσαίες ηλικιακές ομάδες, πχ. στην κατηγορία 45-54 ετών (5%).
Η χρήση του ποδηλάτου είναι μάλλον «διαταξική». Το ποδήλατο είναι διαδεδομένο μεταξύ των ανέργων (5%), αλλά εξίσου και μεταξύ των εργοδοτών-αυτοαπασχολουμένων (5%). Μετακινούνται με ποδήλατο κυρίως οι πολίτες που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ή δυσκολεύονται οικονομικά (4%), αλλά και εκείνοι που με το διαθέσιμο εισόδημά τους τα καταφέρνουν (4%) ή διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (4%).
Η χρήση του ποδηλάτου αφορά περισσότερο τις πόλεις. Το ποδήλατο χρησιμοποιείται εξίσου από κατοίκους αστικών (4%) και ημιαστικών περιοχών (4%) της χώρας.
Από τις γεωγραφικές περιφέρειες ξεχωρίζουν κυρίως η Θεσσαλία (15%) και η Αν.Μακεδονία–Θράκη (8%), στις επίπεδες πόλεις των οποίων, η παράδοση του ποδηλάτου συνεχίζει να επιβιώνει ή και να αναβιώνει.


    Ελληνικές εταιρείες παραγωγής - συναρμολόγησης ποδηλάτων


    Ποδήλατα clermont | Clermont bikes | clermont.gr




    CLERMONT BIKES 

    ΚΥΚΛΟΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ AΕΒΕ 
    http://www.clermont.gr 
    Σχεδιάζει και συναρμολογεί ποδήλατα στο εργοστάσιό της στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ ξεκίνησε παράγοντας και τα πλαίσια και τις αναρτήσεις των ποδηλάτων.







    FIDUSA
     
    http://www.fidusa.gr/ 
    Η εταιρία κατασκευής χειροποίητων αγωνιστικών ποδηλάτων FIDUSA είναι ελληνική, η οποία μάλιστα εδρεύει και λειτουργεί στο νησί της Ρόδου. Ιδρυτής της είναι ο Γιώργος Βογιατζής, πρωταθλητής Ελλάδας στην ποδηλασία για πρώτη φορά το 1977, στα 17 του χρόνια, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στον αγώνα των 1.000 μέτρων. Η μονάδα σχεδιασμού και παραγωγής των ποδηλάτων FIDUSA στη Ρόδο, αποτελεί πρότυπο ελληνικής επιχείρησης, αφού είναι και η μοναδική που κατασκευάζει χειροποίητα ποδήλατα στην Ελλάδα, και από τις λίγες στον κόσμο. Ενάντια στο ρεύμα της μαζικής παραγωγής, τα ποδήλατα FIDUSA είναι μελετημένες, χειροποίητες και απόλυτα εξατομικευμένες κατασκευές, που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στη μονάδα της FIDUSA στη Ρόδο. Είναι άλλωστε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη που κατασκευάζει η ίδια τα πλαίσια των ποδηλάτων της.


    IDEAL BIKES 
    ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΑΕ 
    http://www.idealbikes.net 
    Σχεδιάζει, κατασκευάζει και συναρμολογεί ποδήλατα με την εμπορική επωνυμία IDEAL στο εργοστάσιό της έκτασης 12.500m2 στον Άγιο Βασίλειο Πατρών. Απασχολεί 170 εργαζόμενους και έχει παραγωγική δυναμικότητα 140.000 ποδηλάτων και 310.000 τροχών ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό καθώς πραγματοποιεί εξαγωγές σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Από τα 300.000 ποδήλατα που πωλούνται ετησίως στη χώρα μας κάθε χρόνο τα 40.000 είναι Ideal.


    Αρχική

    ORIENT BIKES 
    ΑΦΟΙ ΑΘ. ΚΟΚΟΤΗ ΑΕΒΕ 
    http://www.orient-bikes.gr 
    Σχεδιάζει και συναρμολογεί ποδήλατα στις εγκαταστάσεις της έκτασης 9.000m2 στη Λάρισα απασχολώντας 48 εργαζόμενους παράγοντας 66.000 ποδήλατα ετησίως.




    SECTOR 
    Γατσούλης 

    http://www.gatsoulis.gr/index.php?controller=category&path=192
    Η γνωστή εταιρεία εμπορίας ποδηλάτων συναρμολογεί και τα ποδήλατα Sector στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα. Η εταιρεία ακύρωσε πριν λίγους μήνες τα σχέδιά της για την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ποδηλάτων στη Χαλκίδα.


    και φυσικά τις παλαιότερες αναρτήσεις :

    Πως να επιλέξω ποδήλατο ;


    Η σέλα βλάπτει το... κρεβάτι


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου