"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Γλέζος κατά Τσίπρα: Διαψεύδεις όσους ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ

«Καυτηριάζει» τα σχόλια «κύκλων» του κόμματος για την απουσία του από την ψηφοφορία επί της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής - Καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε «μαντρί», ομοιάζοντας στα κόμματα, από τα οποία θέλει να διαφοροποιηθεί και προειδοποιεί  με τις λογικές που ακολουθεί η ομάδα Τσίπρα διαψεύδει τις ελπίδες των πολιτών


Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξωκυκλική δήλωση του Μανώλη Γλέζου», αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος και τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου στο ζήτημα των διαφοροποιήσεων, τόσο του ιδίου όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, από την κομματική γραμμή, στην ψήφιση της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζοντας την φράση του Ευάγγελου Αβέρωφ «Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος», λοιδορεί την λογική των κομμάτων του δικομματισμού «που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία».

Ο Μανώλης Γλέζος απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε παρούσα, γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από «κύκλους» του κόμματος προσκείμενους στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη σημερινή δήλωσή του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επιχειρηματολογεί γιατί η «ομογενοποίηση» που προσπαθεί να επιβάλει η ηγεσία του κ. Τσίπρα είναι λάθος.

«Στη "δική μας Αριστερά" δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε "εμάς" και όλους τους άλλους», τονίζει ο κ. Γλέζος και προσθέτει: «Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει».

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στους συνεργάτες του κ. Τσίπρα που τον επέκριναν επειδή τόλμησε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή, ο κ. Γλέζος χαρακτηρίζει την λογική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ «σαν ίωση» που τον τελευταίο καιρό έχει εξαπλωθεί.

Ο κ. Γλέζος δεν ακολούθησε την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την τροπολογία που στήριξαν επίσης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να διαφοροποιηθεί καταψηφίζοντας, αλλά επιλέγοντας να απόσχει της ψηφοφορίας.

Καταγγέλοντας την λογική της ομογενοποίησης που για ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με προσπάθεια πολιτικής «κατάπνιξης» των διαφορετικών απόψεων ο κ. Γλέζος εκφράζει την έντονη δυσφορία του για την στρατηγική και τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Αντιδρώντας με την λογική της αναγκαστικής ομογενοποίησης των απόψεων και της επιβολής κομματικής γραμμής, που κατά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έχει υιοθετήσει η ομάδα του κ. Τσίπρα, ο κ. Γλέζος μιλά για την λογική του «μαντριού» που έχει εξαπλωθεί σαν ίωση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ «είτε αφορά το συνέδριο είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια είτε το πώς θα ψηφίζουμε!».

Μάλιστα, ο κ. Γλέζος προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το να αφομοιώνει «συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού» απλά διαψεύδει τς πολίτες που στήριξαν τις ελπίδες τους για αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Γλέζου

" Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος" είχε πεί ο Ε. Αβέρωφ πριν μερικές δεκαετίες, και η φράση του έμεινε στην ιστορία.

Τη φράση αυτή η αριστερά την κούναγε σαν μαντηλάκι μπροστά στους βουλευτές της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πλειοψηφίας που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία.

Έχοντας στο μυαλό τους αυτή τη φράση, βουλευτές ψήφιζαν μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, τσαλάκωναν τις ιδέες τους τις συνειδήσεις τους, την ελευθερία στην άποψη. Με βάση αυτή την αρχή οι βουλευτές έγιναν κουκιά, "ακόλουθοι", συνυπεύθυνοι του όποιου ηγέτη του δικομματισμού των αρχηγικών κομμάτων.

Σε μερικά πάλι μαντριά της αριστεράς, οι πόρτες ήσαν ανοιχτές, αλλά κανένας δεν είχε στο μυαλό του σκέψη για να βγει από το μαντρί.

Στη "δική μας Αριστερά" δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε "εμάς" και όλους τους άλλους.

Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει.

Όμως σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό.

Είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα   είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια, είτε το πως θα ψηφίζουμε!

Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους "κύκλους".

Κύκλους που "διαρρέουν"!  Πού έμαθαν αυτοί οι κύκλοι ότι δεν εξήγησα την στάση μου;

Κύκλοι σύντροφοι; Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε; ή έτσι μαθαίνουμε να αντιγράφουμε;  Και τότε σε τι ακριβώς διαφέρουμε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα νερά από την στιγμή της γέννησής του, φέρνοντας μια νέα πρωτόγνωρη αντίληψη για το πως πρέπει να προσεγγίζει η Αρίστερά και ο πολίτης την πολιτική.

Αυτή η αντίληψη έδωσε ελπίδα σε πολίτες που πριν λίγα χρόνια δεν σκεφτόντουσαν ποτέ ότι θα στηρίξουν τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ.


Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά τους διαψεύδουμε... "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου