"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι εκλογές ΟΤΑ δυσκολεύουν την «επιχείρηση Σκουριές»

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κατέστησε σαφές ότι στο εξής θα μπουν στο στόχαστρο και οι «άλλοι» -πέραν της Χρυσής Αυγής- που «παραβιάζουν τη νομιμότητα». Πρόκειται για τη γαλάζια θεωρία των δύο άκρων, με βάση την οποία ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεκτικό προς τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η Χρυσή Αυγή. Με συνέντευξή του σήμερα στα ΝΕΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να απομονώσει τα άκρα του». Τι ακριβώς εννοούν;

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην προσπάθεια να συνδεθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι των Σκουριών για επιθέσεις εναντίον της επένδυσης χρυσού και ειδικά για το «ντου» που έγινε στο εργοτάξιο. Η υπόθεση ανατέθηκε σε Εφέτη Ανακριτή, το οποίο δείχνει -κατά κάποιες εκτιμήσεις- ότι μπορεί να αποδοθεί σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους η κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η προειδοποίηση της «Αυγής» ότι στήνεται προβοκάτσια και ότι για το σκοπό αυτό παρακολουθούνται τηλέφωνα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται σε παγίδευση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική που στάθηκε ενεργά στο πλευρό των αντιστεκόμενων κατοίκων.
Το βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα οι Σκουριές θα βρεθούν ξανά στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με καταιγιστικές εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο. Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούν με αγωνία αυτοδιοικητικοί παράγοντες της βόρειας Ελλάδας που γνωρίζουν καλά ότι η μάχη εναντίον της επένδυσης χρυσού δεν γίνεται από μία μειοψηφία αλλά έχει έντονο λαϊκό έρεισμα. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που έχουν τα εξοχικά τους εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη συναυλία εναντίον της επένδυσης μαζεύτηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι.
Η Χαλκιδική είναι ο δεύτερος πιο γαλάζιος νομός μετά τις Σέρρες. Θα παραμείνει έτσι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αν υπερθερμανθεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους κατοίκους της περιοχής για τα μεταλλεία χρυσού; Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας θωρείται από τοπικούς παράγοντες απίθανο να επανεκλεγεί μόνο και μόνο λόγω της στάσης του υπέρ της επένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας είναι ανήσυχος για τις πολιτικές επιπτώσεις της «επιχείρησης Σκουριές» που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Υπάρχει, δηλαδή, ο φόβος στους νεοδημοκρατικούς κύκλους του Βορρά ότι οι Σκουριές μπορεί να γίνουν εφαλτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκτήσει δυνάμεις στη Μακεδονία αδιανότητες μέχρι πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου