"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Times: Η Ελλάδα θυμίζει τη… Βαϊμάρη πριν από την επικράτηση του Χίτλερ!

Ελλάδα
Άρθρο με το οποίο συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από την επικράτηση του Χίτλερ δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Times.
Ο συντάκτης Μπεν Μακιντάιρ γράφει ότι με τις προειδοποιητικές δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιβεβαιώσει τον παραλληλισμό, σημειώνοντας ότι η κοινωνική συνοχή απειλείται από την αυξανόμενη ανεργία «όπως την εποχή του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία».

Αναφέρεται ότι ένα χρόνο μετά από αυτή τη δραματική δήλωση από τον πρωθυπουργό, το ελληνικό κράτος προέβη στην καταπολέμηση της πιο προφανούς εκδήλωσης αυτής της πρόκλησης, με τις συλλήψεις στελεχών και οπαδών της Χρυσής Αυγής.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος σημειώνει ότι μπορεί η Χρυσή Αυγή να μην απολαμβάνει τη μετεωρική άνοδο των Ναζιστών του Χίτλερ και ο ηγέτης της να στερείται προσωπικού χαρίσματος, όμως σχολιάζει ότι η ηχώ της Βαϊμάρης γίνεται δυνατότερη όταν οι οπαδοί φωνάζουν στο Ν. Μιχαλολιάκο κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο, το διασκευασμένο ναζιστικό σύνθημα που τους χαρακτηρίζει «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή».
«Πολλοί από τους παράγοντες που διέλυσαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης διαφαίνονται και στην Ελλάδα: μαζική ανεργία, πολιτική παράλυση, φτώχεια που εξαπλώνεται, κοινωνική αναστάτωση, αυξανόμενη εγκληματική βία και αχαλίνωτη διαφθορά, διαποτισμένη με μια οξεία αίσθηση εθνικής ταπείνωσης», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Όπως και στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, η ρατσιστική αντι-μεταναστευτική ακροδεξιά στην Ελλάδα αναδύθηκε πάνω σε αυτό το χάος με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα. Όπως και στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, οι εξτρεμιστές της ακροδεξιάς βρήκαν στήριξη στην αστυνομία και στις στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, σχεδόν η μισή ελληνική αστυνομία στηρίζει τη Χρυσή Αυγή, προσθέτει ο Μπεν Μακιντάιρ, επισημαίνοντας και το πρόσφατο γεγονός της ανάρτησης «περί πραξικοπήματος» σε ιστοσελίδα εφέδρων αξιωματικών.

Ο αρθρογράφος εν συνεχεία συμπεραίνει ότι εάν η κατάσταση στην Ελλάδα προσφέρει «ενοχλητικούς» παραλληλισμούς με την περίπτωση της Βαϊμάρης στη Γερμανία, η αναλογία αυτή μπορεί να προσφέρει και τρόπους καταπολέμησης της ανόδου του φασισμού. Ωστόσο, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι υπήρξαν ενδείξεις προθυμίας ορισμένων από τη μετριοπαθή δεξιά να έρθουν σε συμφωνία με τη Χρυσή Αυγή, καθώς και ότι το κράτος έκανε τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις επιθέσεων κατά μεταναστών, μελών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων.

«Αντί να προσπαθήσει να απαγορεύσει το κόμμα, η κυβέρνηση κατηγορεί τους εξτρεμιστές για συμμετοχή τους σε βίαιη εγκληματική οργάνωση», συνεχίζει το άρθρο, προσθέτοντας ότι «η σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου, ως του πρώτου νόμιμα εκλεγμένου αρχηγού κόμματος που προφυλακίζεται από την πτώση της δικτατορίας, έχει αυξήσει την πολιτική διακύβευση (…) και εάν τελικά ελευθερωθεί ή γλιτώσει με μικρή ποινή, δημιουργείται ένα άλλο βαθιά ανησυχητικό ιστορικό προηγούμενο». Αναφέρεται ότι αντίθετα αν καταδειχθεί η σχέση της Χρυσής Αυγής με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ίσως το ακροδεξιό κόμμα καταστραφεί.
Τέλος, συγκρίνοντας την περίπτωση Μιχαλολιάκου με τη δίκη του Χίτλερ το 1924 για την απόπειρα πραξικοπήματος, το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι μια επιτυχημένη δίωξη της Χρυσής Αυγής μπορεί να προστατεύσει τη δημοκρατία, αλλά αντίθετα μια αποτυχία μπορεί να θέσει τη δημοκρατία σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. «Ο κ. Μιχαλολιάκος δε θα καθίσει άεργος στη φυλακή. Εάν η ιστορία αποτελεί τον οδηγό, θα γράφει τον απολογισμό του Αγώνα του», όπως έκανε και ο Χίτλερ ενόσω ήταν στη φυλακή.


********************************************************

Times: H Eλλάδα θυμίζει επικίνδυνα τη Βαϊμάρη

Την σημερινή Ελλάδα με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης παραλληλίζουν σε άρθρο τους οι Times της Βρετανίας. Γιατί η ανεργία, η φτώχεια, οι κοινωνικές αναταραχές και το αίσθημα εθνικής ταπείνωσης θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία.


Η σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής δημιουργεί συνειρμούς για την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία τη δεκαετία του 1930, γράφει ο Ben Macintyre στους Times.

Μολονότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής δεν συγκρίνεται με την εκπληκτική άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών το 1932 και ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν είναι ο Χίτλερ, οι ομοιότητες με την δημοκρατία της Βαϊμάρης γίνονται πιο ολοένα και πιο ανησυχητικές, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δημοκρατίας της Βαϊμάρης διαφαίνονται και στη σημερινή Ελλάδα:
Μαζική ανεργία, πολιτική παράλυση, διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, κοινωνικές αναταραχές, άνοδο της εγκληματικότητας και ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, συνυπάρχουν μαζί με ένα αίσθημα εθνικής ταπείνωσης.

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζονται από πολλούς Έλληνες με τον ίδιο τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετώπισαν την Συνθήκη των Βερσαλλιών. Ως ένα βάρβαρο εξευτελισμό από τους διεθνείς δανειστές.

Ο αρθρογράφος των Times τονίζει ότι η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση της πολιτικής βίας, έχουν δώσει ώθηση στον εξτρεμισμό.

"Όπως και στην Γερμανία της Βαϊμάρης, η ρατσιστική δεξιά στην Ελλάδα ενισχύθηκε από το χάος με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα" υπογραμμίζει.

Το 1928 οι Ναζί ήταν μια μικρή περιφερειακή πολιτική ομάδα με ποσοστό μόλις 2,7%. Το 2009 η Χρυσή Αυγή έμοιαζε ακόμα πιο αμελητέα δύναμη, με την στήριξη της να περιορίζεται στο 0,2%.
Στις εκλογές της τελευταίας χρονιάς, συγκέντρωσε περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους, κερδίζοντας 18 θέσεις στο κοινοβούλιο.

Η επιτυχία αυτή μπορεί να μην συγκρίνεται με το 37% που έλαβε ο Χίτλερ το 1932, αλλά σίγουρα είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για την ταχύτητα με την οποία η οικονομική παράλυση μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή, επισημαίνει ο B. Macintyre.

Επιπλέον, η ανεργία στη Γερμανία βρισκόταν στο 30% όταν ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία και στην Ελλάδα πλησιάζει ανησυχητικά στο επίπεδο αυτό, με την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 50%.
Το άρθρο των Times επισημαίνει και έναν άλλο παραλληλισμό με την δημοκρατία της Βαϊμάρης, την στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στην άκρα δεξιά.

Συγκεκριμένα επικαλείται έρευνες σύμφωνα με τις οποίες περίπου το 50% των Ελλήνων αστυνομικών υποστηρίζει την Χρυσή Αυγή και την ανακοίνωση εφέδρων του ελληνικού στρατού που ζητούσαν προσωρινή κυβέρνηση υπό τον έλεγχο του στρατού. 

Την ίδια ώρα, ο Β. Macintyre υποστηρίζει πως αν η δίωξη του Νίκου Μιχαλολιάκου προχωρήσει με επιτυχία, θα προστατεύσει την ελληνική δημοκρατία. Αν ωστόσο αποτύχει, θα την βάλει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η δίκη του Χίτλερ το 1924 είχε σαν στόχο να καταστρέψει το ναζισμό, αλλά τελικά είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δίνοντας μεγαλύτερη δημοσιότητα στο κόμμα του και μια ιδανική πλατφόρμα για προπαγάνδα. Ο Χίτλερ βγήκε από τη φυλακή μετά από εννιά μήνες, έχοντας γράψει το «Ο Αγών Μου” (Mein Kampf).

"Ο Μιχαλολιάκος δεν θα καθίσει άπραγος στην φυλακή. Αν η ιστορία αποτελεί χρήσιμο οδηγό, θα γράψει έναν απολογισμό του Αγώνα Toυ" προειδοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου