"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται μονίμως βρώμικοι;

Στο σεξπιρικό δράμα «Μάκμπεθ», η Λαίδη Μάκμπεθ μετά τη συνέργειά της στη δολοφονία του βασιλιά Ντάνκαν πιστεύει ότι όσο και να καθαρίζει τα χέρια της αυτά έχουν λερωθεί με αίμα και δεν θα είναι ποτέ ξανά καθαρά.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα το ίδιο πρόβλημα με την Λαίδη Μάκμπεθ.
Αισθάνονται βρώμικοι ακόμα και όταν δεν υπάρχουν φυσικοί ρύποι.
Γιατί συμβαίνει;
"Βλέπουμε πολλά περιστατικά με ασθενείς που έχουν ψυχαναγκασμό με το πλύσιμο των χεριών τους. Αυτό εμφανίζεται ως σύμπτωμα ψυχαναγκαστικής διαταραχής(OCD), ενώ διακατέχει επίσης άτομα που έχουν υποστεί σωματικά ή συναισθηματικά τραύματα», εξηγεί ο ψυχολόγος Stanley Rachman  σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Όπως έχει παρατηρηθεί, μία παράλογη φοβία για τη βρωμιά ή και τα μικρόβια είναι αυτή που οδηγεί τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή στο συνεχές πλύσιμο των χεριών τους. Ωστόσο, αυτός ο φόβος, μήπως μολυνθούν από κάποιο μικρόβιο, είναι φανταστικός, καθώς υπάρχει μόνο στο μυαλό αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα είδος «διανοητικής μόλυνσης», εξηγεί ο δρ. Rachman.
Η υποβάθμιση, η  ταπείνωση, η επιζήμια κριτική ακόμα και η προδοσία συγκαταλέγονται στις καταστάσεις που μπορούν να εγείρουν την ψευδή αντίληψη της «ψυχικής μόλυνσης» σε ασθενείς με ψυχαναγκαστική διαταραχή.  Οι ασθενείς βιώνουν το συναίσθημα της βρωμιάς από την άμεση επαφή με το πρόσωπο που τους έχει αδικήσει ή συμπεριφερθεί άσχημα, ή μέσα από εικόνες ή άλλους τρόπους που του υπενθυμίζουν το πρόσωπο που τους έθιξε.
Υπάρχει θεραπεία;
Σύμφωνα με τον δρ. Rachman, η θεραπεία μιας ασθένειας που προκαλείται από «αόρατες» αιτίες, είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση για την ψυχιατρική επιστήμη. Μία δοκιμαστική θεραπεία σε ασθενείς με OCD  είναι η συνεχής έκθεσή τους στην πηγή του φόβου τους. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που πάσχουν από μικροβιοφοβία, υπόκεινται σε θεραπεία όπου θα πρέπει να αγγίζουν απορρίμματα.

Έρη Τσάκωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου