"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφισμα της 67ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδα


Ledra Marriott Αθήνα 15/12/2012
Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κρίσης, οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής. Η οικονομία της χώρας, λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και των στρεβλώσεων του μοντέλου ανάπτυξης που διαμόρφωσαν οι ασκούμενες  πολιτικές κατά το παρελθόν, έχει παραλύσει
Στις σημερινές συνθήκες για την χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ολοκληρωμένων στρατηγικών επιλογών που θα θέσουν την οικονομία σε κίνηση. Αυτές οι επιλογές πρέπει να βασίζονται στους κατεξοχήν πλουτοπαραγωγικούς τομείς για την οικονομία μας που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο Τουρισμός  και η αύξηση της προστιθεμένης άξιας των αγροτικών προϊόντων με τη μεταποίηση, τυποποίηση κ.λ.π.
Για τον πρωτογενή τομέα κύριος στόχος είναι να καταστεί η γεωργία μας ανταγωνιστική, σεβόμενη το περιβάλλον και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της.
Για δε τον τουρισμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθεί, το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της Μακεδονίας και Θράκης, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η ποιότητα των τοπικά  παραγομένων προϊόντων αλλά και η σχετικά εύκολη πρόσβαση των βόρειων  και εξ ανατολών  γειτόνων μας στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση πολιτικής και για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρων μεταλλευμάτων σε περιοχές της Βόρειου Ελλάδος θα είναι ετεροβαρείς και καταστροφικές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη  και την απασχόληση  της περιοχής.
Επειδή, οι αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματά τους «επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού», δεν συνάδουν αλλά αντιστρατεύονται απόλυτα  την αειφόρα  αγροτική ανάπτυξη , την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, των αρχαιολογικών της χώρων, αλλά και με την μοναδικότητα της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, μας οδηγούν με βεβαιότητα να δηλώσουμε την αντίθεση μας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε Ροδόπη- Έβρο, Χαλκιδική και Κιλκίς.
Ήδη οι τοπικές κοινωνίες μέσω των φορέων τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή  τους στις ακολουθούμενες πρακτικές εξόρυξης (κυάνιο).
Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ  όψιν από την  κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες οι προτάσεις, οι απόψεις και η θέληση των τοπικών κοινωνιών.


Σκουριές ή αλλιώς «σύγχρονη Υβρις»




Έχει κανείς από όλους όσοι με μεγάλη ευκολία αποδοκιμάζουν τη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής της Ιερισσού αλλά και όλης της Χαλκιδικής αναλογιστεί τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει σε έναν από τους ομορφότερους νομούς της πατρίδας μας;
Έχει κανείς αναλογιστεί ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της αναταραχής, της κοινωνικής έκρηξης που βιώνει ο -όπως φαίνεται- ευλογημένος αυτός τόπος;

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ


athinai-h

Μέρος 1ο - Η γένεση της δημοκρατίας

Η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία είναι το πολίτευμα που δικαιούνται κυριολεκτικά και απόλυτα να αποκαλείται δημοκρατία. Μόνο σ' αυτό ο "δήμος" (λαός) "κρατεί" (έχει, την εξουσία). Κανένα άλλο σημερινό δεν δικαιούται κάτι τέτοιο.
Αρκετές πλάνες συνδέουν την αθηναϊκή δημοκρατία με τον Περικλή. Οι τρεις, πιο διαδεδομένες, είναι ότι ο Περικλής εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία, ήταν για πολλά χρόνια "πρόεδρος" ή "πρωθυπουργός" της και διοικούσε περίπου δικτατορικά (το τελευταίο επειδή ο Θουκυδίδης, αυτός ο ανυπέρβλητος δάσκαλος της πολιτικής και ιστορικής σκέψης, γράφει ότι "εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή").
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τις πλάνες αυτές.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ σε μονοπάτια ... Λατινικής Αμερικής & Νοτίου Αφρικής !!!



Παλαιοχώρι Χαλκιδικής 7 Μαρτίου 2013
Ρίμπας Αθ. Αστέριος

Αγαπητή Ρεσπέντζα και σώφρονες κάτοικοι της Χαλκιδικής
εκείνο που εμένα με προβληματίζει είναι ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή είναι από αρχαιοτάτων χρόνων ... αλλά η βία και η πρακτική "τσαμπουκά" είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων !!!!!!

Οι κάτοικοι είναι εκεί από παλιά , η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι εκεί από παλιά , το δάσος είναι εκεί από παλιά , τα καφέ είναι εκεί από παλιά , οι ψαράδες είναι εκεί από παλιά , οι παραλίες είναι εκεί από παλιά ... όλα είναι εκεί από παλιά εκτός από ένα !!!

Αυτό το διαφορετικό ΕΝΑ , σε κουλτούρα , σε ήθος , σε πρακτική που εμφανίστηκε στην περιοχή είναι ... οι ξενόφερτες εταιρείες και οι πρακτικές τους !!!





Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Oι «νταβατζήδες» του Μπαϊρακτάρη όχι μόνο δεν πήγαν φυλακή...



“Δεν θ’ αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας. Eίναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι, αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά”.

Ηταν έξι Οκτωβρίου του 2004, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, στον Μπαϊρακτάρη, περιέγραψε το πρόβλημα της χώρας εστιάζοντας στη διαπλοκή (νταβατζήδες) και στην αυθαιρεσία οργανωμένων επαγγελματικών ομάδων που υπερασπίζονται τα προνόμιά τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου (συντεχνίες).
Ο Κώστας Καραμανλής είχε πει μια μεγάλη αλήθεια, προκαλώντας ενθουσιασμό όχι μόνο στο κομματικό του ακροατήριο αλλά και σε εκατομμύρια πολίτες που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί αλλά έχουν την αίσθηση ότι νταβατζήδες και συντεχνίες ναρκοθετούν την πρόοδο της χώρας.


αλλά τελικά μετά από 10 χρόνια ,

Στο ίδιο έργο θεατές….


Το κείμενο που ακολουθεί είναι σκληρό, αλλά σκληρή είναι η πραγματικότητα, ενώ η αλήθεια απελευθερώνει…
Όσα χρόνια παρακολουθώ τη ΝΔ, και δεν είναι λίγα, με ενοχλεί  η σχέση της με τους νταβατζήδες. Έπαθε πολλές φορές, αλλά ουδέποτε έμαθε. Και συνεχίζει ακάθεκτη, αδιόρθωτη και αμετανόητη!
Παιχνίδια εκδοτών !