"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γκουαρντιόλα: Ο Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου

Εχει τη φόρμουλα της επιτυχίας που κάνει την Μπάγερν παντοδύναμη

365:51+1,79+(66%Χ87%)+65 = ανίκητη Μπάγερν. 

Πρόκειται για τη φόρμουλα της επιτυχίας του Πεπ Γκουαρντιόλα, του «Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου» όπως τουλάχιστον τον αποκαλεί η «Μπιλντ», που συνοδεύει το σχετικό άρθρο με ανάλογο φωτομοντάζ του «Πεπ Αϊνστάιν».

«Η προπόνηση είναι τα πάντα», φώναζε στα αγγλικά ο Πεπ Γκουαρντιόλα προς τους παίκτες του στην προπόνηση της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί η καλύτερη εμφάνιση των Βαυαρών στο Μόναχο απέναντι στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, την οποία ισοπέδωσαν (5-0).

Τα νούμερα της Μπάγερν που παραμένει αήττητη στην Μπουντεσλίγκα σε 44 αγώνες σερί κόβουν την ανάσα και συγκροτούν τη μαγική φόρμουλα που κάνει ανίκητη την ομάδα, σύμφωνα πάντα με την «Μπιλντ».

Ο αριθμός 365 στην εξίσωση της επιτυχίας είναι τα σουτ που έχουν κάνει οι παίκτες της Μπάγερν, τα οποία διαιρεί με τα 51 γκολ που έχουν πετύχει σε 19 αγώνες. Ο πάντα ανικανοποίητος Γκουαρντιόλα συνεχίζει ωστόσο να ζητά από τους  παίκτες του κι άλλα γκολ.

Το 1,79 μ. αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο του ύψους των παικτών που χρησιμοποιεί.
Ωστόσο για τον Καταλανό σημασία δεν έχει το ύψος αλλά η τεχνική των παικτών όπως ήδη έχει αποδείξει στην προηγούμενη ομάδα του, την Μπαρτσελόνα. Ο Σακίρι έχει ύψος  1,69 μ., οι Λαμ, Ριμπερί 1,70 μ. και ο Τιάγκο Αλκάνταρα 1,72 μ. Σε δύο αγωνιστικές η Μπάγερν παρέταξε την πιο κοντή ενδεκάδα στο πρωτάθλημα, κάτι αδιανόητο τα παλαιότερα χρόνια. Φυσικά, η κατοχή της μπάλας και ο έλεγχος του παιχνιδιού αποτελούν πρωτογενή στοιχεία στην επιτυχία του αγωνιστικού συστήματος του Γκουαρντιόλα. Το 66% που είναι ο μέσος όρος κατοχής της μπάλας ίσως να μην ικανοποιεί απόλυτα τον 43 ετών προπονητή, αλλά το εξωπραγματικό 87% που έχουν οι παίκτες του στις επιτυχημένες πάσες σίγουρα τον παρηγορεί.  

«Μου αρέσει να βλέπω το παιχνίδι να βρίσκεται στα χέρια μας», σχολιάζει για την εμμονή που δείχνει σε αυτό τον τομέα.

Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα χρειάζεται τρέξιμο. Πολύ τρέξιμο. Οι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν καλύπτουν κατά μέσο όρο 65 χιλιόμετρα από το κέντρο και προς την αντίπαλη εστία, στραγγαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αντίπαλο που δεν προλαβαίνει να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας. Ο Φρανκ Ριμπερί, αν και βεντέτα της ομάδας, ιδρώνει τη φανέλα περισσότερο από όλους καλύπτοντας στον συγκεκριμένο χώρο κατά μέσο όρο 8,1 χιλιόμετρα ανά αγώνα.

Στο παιχνίδι ορόσημο της Μπάγερν του Γκουαρντιόλα εναντίον της Φρανκφούρτης οι Βαυαροί είχαν κατοχή της μπάλας 73%, αντάλλαξαν 705 πάσες έναντι 212 των αντιπάλων, πέτυχαν πέντε γκολ με διαφορετικούς παίκτες και είχαν τρία δοκάρια.

Ο προπονητής της Αϊντραχτ Αρμιν Φε συγκρατήθηκε να μη χειροκροτήσει την αρμάδα του Καταλανού, αλλά στη συνέντευξη Τύπου άφησε στην άκρη τα προσχήματα: «Αυτοί οι παίκτες αξίζουν κάθε σεντ που κερδίζουν».


/*/
Guardiola und seine Unschlagbar-Formel

Von F. SEIDEL, K. PSOTTA und J. ALTHOFF

Gestern im Training forderte Pep Guardiola seine Stars auf Englisch beim Kreisspiel zu mehr Bewegung auf: „Practice is everything!“ Trainieren ist alles. Auch nach dem 5:0 gegen Frankfurt, dem 44. Liga-Spiel ohne Niederlage in Folge.
Guardiola, der Fußball-Einstein, hat die Formel für Unschlagbarkeit gefunden. 
Sie lautet: 365:51 + 1,79 + (66% x 87%) + 65
Doch wie setzt sich die Formel zusammen?
Tor-Gefahr: 365 Torschüsse gaben die Bayern in dieser Saison bisher ab. Die meisten. Sie erzielten dabei 51 Tore. Die meisten. Reicht Guardiola aber nicht: „Ich will noch mehr Tore.“ Allein elfmal traf Mandzukic, der gegen Frankfurt erstmals in der Rückrunde wieder in der Startelf stand.
Körper-Statur: Guardiola steht auf Kurz – zumindest was die Körpergröße seiner Spieler angeht. Die Durchschnittsgröße der Startelf betrug nur 1,79 Meter. Shaqiri (1,69 m) misst dabei sogar noch einen Zentimeter weniger als Lahm und Ribéry (beide 1,70 m). An den ersten beiden Rückrunden-Spieltagen hatte der FC Bayern sogar die kürzeste Elf der Liga auf dem Platz.
Spiel-Kontrolle: Guardiola bevorzugt im Mittelfeld wendige und technisch perfekt ausgebildete Spieler. Bayern kommt auf 66% Ballbesitz. Saison-Topwert. Dazu auf 87% angekommene Pässe. Saison-Topwert.

Guardiola: „Ich mag es, zu sehen, dass das Spiel in unseren Händen ist.“ Deshalb lässt der Coach in jeder Einheit intensiv das Kreisspiel mit nur einem Kontakt trainieren. Besonders Götze profitiert vom flachen Spiel auf höchstem Niveau, erzielte in den vergangenen fünf Liga-Spielen vier Tore. Er sagt: „Wir wollen einfach nur Spaß haben auf dem Platz.“
Um das Tiki-Taka zu verfeinern, holte Guardiola Landsmann Thiago. Der Spanier stellte gleich mal einen Liga-Rekord auf: Gegen Frankfurt war er 177-mal am Ball.
Lahm bringt über 91% seiner Pässe zum Mitspieler – kein anderer Stammspieler passt so präzise.
Lauf-Leistung: In der gegnerischen Hälfte rennt Bayern mehr als jede andere Mannschaft - durchschnittlich 65 Kilometer. Guardiola verlangt es so: „Wir laufen viel. Das ist der erste Schritt. Erst danach können wir gut spielen.“
Top-Renner ist Ribéry, der pro Spiel in der gegnerischen Hälfte auf 8,1 km kommt.
365:51 + 1,79 + (66% x 87%) + 65 = Unschlagbar.
http://www.bild.de/sport/fussball/guardiola/unschlagbar-formel-34522918.bild.html

/*/

Μαραντόνα: Το τέλος του ποδοσφαίρου αν πάει ο Μέσι στη Μπάγερν


Φανταστείτε τον Λιονέλ Μέσι να προστίθεται στο υπάρχον ρόστερ της Μπάγερν Μονάχου, υπό τις εντολές του Πεπ Γκουαρντιόλα!
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό περιοδικό… τόλμησε να το φανταστεί, μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του Λεβαντόφσκι ο οποίος έχει ήδη κλείσει στην πρωταθλήτρια Γερμανίας.
«Αυτό θα είναι το τέλος του ποδοσφαίρου», σχολίασε ο Ντιεγκίτο με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συνέχισε:
«Ο Λεβαντόφσκι και ο Μέσι να προστεθούν στην ομάδα που έχει ήδη η Μπάγερν; Τότε όλοι οι άλλοι θα έπαιζαν για την δεύτερη θέση. Σε κάθε διοργάνωση», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου