"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Συλλογή Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών


Στο σωζόμενο καθολικό της Μονής και στο παρεκκλήσι των Αγ. Δέκα λειτουργεί σήμερα υπό την αιγίδα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Τμήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχουν οι εικόνες που αποδίδονται στον ζωγράφο 'Αγγελο, έναν από τους διασημότερους καλλιτέχνες του 15ου αιώνα, ή στον κύκλο του, καθώς επίσης το σύνολο των έξι εικόνων του Μιχαήλ Δαμασκηνού, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά έργα της κρητικής σχολής, του 16ου αιώνα.



Στη Συλλογή της Αγ. Αικατερίνης, 
η 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης έχει επίσης συμπεριλάβει 
αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από το 
ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στα Πρεβελιανά Μονοφατσίου, 
από το ναό της Παναγίας στην Πατσό Αμαρίου 
και από άλλα μνημεία του νησιού.


Εκτίθενται οι εξής συλλογές:

- Εικόνων,

- Εκκλησιαστικών βιβλίων και χειρογράφων,

- Αμφίων,

- Εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων,

- Τοιχογραφιών,

- Ξυλογλύπτων,

- Γλυπτών.

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3476

Το μουσείο λειτουργεί στο πρόσφατα αναστηλωμένος ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών και το παρεκκλήσι των Αγίων Δέκα, που είναι προσαρτημένο σε αυτόν.

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, στο εμπορικό κέντρο του Ηρακλείου, αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα αστικής ναοδομίας της Βενετοκρατίας. Η σχέση του με τη Μονή του Σινά είναι βεβαιωμένη από την περίοδο της Βενετοκρατίας και εμφανής από την αρχιτεκτονική του.

Η αρχική φάση κατασκευής του πιθανόν να ανάγεται στον 12-13ο αι. και ταυτίζεται με το καθολικό της μονής των Σιναϊτών, η οποία παρέμεινε στη δικαιοδοσία του Σινά μέχρι την κατάληψη του Χάνδακα από τους Οθωμανούς (1669). Στη συνέχεια λειτούργησε ως τζαμί (Ζουλφικιάρ ή Αγία Κατερίνα Τζαμισί) και μετά την απελευθέρωση της Κρήτης ως σιταποθήκη. Το 1922 αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, στην ιδιοκτησία του οποίου παραμένει. Λειτούργησε ως ενοριακός ναός και το 1968 αποφασίστηκε η μετατροπή του σε μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου