"Ω Κρίτων, έφη, τω Ασκληπιώ ωφείλομεν αλεκτρυόνα. αλλά απόδοτε και μή αμελήσητε" Σωκράτης, 469-399 π.Χ.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ο Δημήτρης Μητροπάνος στο Ηρώδειο



στις 9:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.
Πάνω από ένα χρόνο πριν
Με μια μεγάλη συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο Ηρώδου Αττικού ο Δημήτρης Μητροπάνος και η 15μελής ορχήστρα του μας καλωσορίζουν στον κόσμο των πιο προσφιλών αναμνήσεων.

Τραγούδια που γεννήθηκαν στη διάρκεια της 40χρονης διαδρομής του άντεξαν 40 καλοκαίρια και χειμώνες και εξακολουθούν να είναι σύγχρονα και αγαπημένα μας σήμερα.

Τραγούδια μεγάλων δημιουργών που τον εμπιστεύθηκαν αλλά και τραγούδια που ο ίδιος λάτρεψε στα παιδικά του χρόνια αποτυπώθηκαν στην καρδιά και θέλει με την σημερινή ωριμότητα να μας εκφράσει.

Γνήσιος ,δωρικός στη ζωή και το τραγούδι οικοδεσπότης της βραδιάς ο Δημήτρης Μητροπάνος μας προσκαλεί στην αναδρομή μιας αλήθειας που τραγουδιέται.

Από τα ανεπαναληπτα σπαραχτικά ζεϊμπέκικα στα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών.
Από τις απρόβλεπτες μπαλλάντες στα πιο ωραία λαικά.
Από τις μοναχικές σολιστικές ερμηνείες ανεξίτηλων μελωδιών.
Στα ταξιδιάρικα εξωστρεφή μεσογειακά τραγούδια.
Στην μουσική αυτή εκδρομή συνταξιδιώτες πολύτιμοι και γνώριμοι.
Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου στην επιμέλεια του προγράμματος.
Ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης στην ενορχήστρωση και Διεύθυνση της ορχήστρας.
Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη στον σχεδιασμό των φώτων.


****************************************************************

Ο Μητροπάνος στο Ηρώδειο



Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και το ζεϊμπέκικο του Μητροπάνου υπό βροχή!

Ο Μητροπάνος στο Ηρώδειο

5000 θεατές μεταξύ των οποίων και όρθιοι υποδέχθηκαν την περασμένη Πέμπτη τον Δημήτρη Μητροπάνο στο κατάμεστο Ρωμαϊκό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού .

Από νωρίς το απόγευμα κοινό όλων των ηλικιών ανέβαινε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με διάθεση γιορτής, σε αυτήν την πρώτη προσωπική συναυλία του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή στο Ηρώδειο. Άνθρωποι που ταξίδεψαν και από μακρινά μέρη του τόπου μας για να χειροκροτήσουν κάτω από τον ιερό βράχο τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Ο Μητροπάνος στο Ηρώδειο


Εναρκτήριο τραγούδι το «Καλοκαίρια και Χειμώνες» και στη συνέχεια μεγάλες ερμηνείες, μεγάλα τραγούδια, μεγάλοι δημιουργοί. Πιρόγα, Λαδάδικα, Αν είσαι πλάι μου, το Ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου, Θάνος ΜικρούτσικοςΜάριος ΤόκαςΔημήτρης ΠαπαδημητρίουΧρήστος Λεοντής και ένας κόσμος αφιερωμένος που δειλά δειλά στην αρχή και έντονα στη συνέχεια άρχισε να τον συνοδεύει.

Ο Μητροπάνος στο Ηρώδειο


Αλήθεια, τόσους αιώνες μετά τη δημιουργία αυτού του μαγικού αμφιθεάτρου για τέτοιες ελληνικές βραδιές δεν έγινε; Για να δηλώνει εμπράκτως τη συνέχεια αυτού του τόπου;
Η βραδιά στηριγμένη στην αναδρομή μιας πολύ σημαντικής καριέρας στα χρόνια που η Ελλάδα ήταν υπερήφανη για τα τραγούδια της, τους ποιητές, τους συνθέτες, τις φωνές της και έτσι φτάνουμε σε μια ιστορική στιγμή του τραγουδιού μας, Άγιος Φεβρουάριος (Δήμος Μούτσης – Μάνος Ελευθερίου – Δημήτρης Μητροπάνος) και στη συνέχεια Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε.

Από εδώ και πέρα σκηνή και αμφιθέατρο έγιναν ένα. Συγκίνηση, αναμνήσεις, αναμμένοι αναπτήρες, επιφωνήματα. Γιορτή για το τραγούδι, τιμή για τον Δημήτρη Μητροπάνο. Τα πιο ωραία λαϊκά μιας άλλης νιότης. Το διαχρονικό ντουέτο του Λάκη Παπαδόπουλου – Για να σ’ εκδικηθώ – αλλά και το τραγούδι που έγραψε γι’ αυτόν ο Σταμάτης Κραουνάκης στον τελευταίο του δίσκο, το Ζωή Νταλίκα Κόκκινη.

Κάπου νυχτώνει κι ο ήλιος παγώνει και ένας μεγάλος ερμηνευτής καταθέτει την ψυχή του…  «Άκου έχω φωνή», ένα τραγούδι του Τ. Μουσαφίρη που λάτρεψε και λατρεύει ο κόσμος. Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία, Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο, υπέροχα λαϊκά τραγούδια που καταξιώθηκαν στην ψυχή και στη συνείδηση και δείχνουν σήμερα τη διαχρονικότητά τους.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπηρετεί με αγάπη και ήθος το ελληνικό τραγούδι 40 χρονιά και ο κόσμος το εισπράττει με το ίδιο συναίσθημα.

Στο φινάλε του προγράμματος που επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου στο φινάλε της βραδιάς ανάμεσα στα άλλα ακούστηκαν το Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια, Περιβόλια του Μίκη Θεοδωράκη από το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, το Σαββατόβραδο, Σ’ αναζητώ, Δυο Νύχτες και στο ανκόρ η Ρόζα του Θάνου Μικρούτσικου με τον Δημήτρη Μητροπάνο να χορεύει ζεϊμπέκικο κάτω από την βροχή που είχε ήδη ξεκινήσει.

Ο Μητροπάνος στο Ηρώδειο


Ένας ευτυχισμένος κόσμος ξεχύθηκε στο κέντρο της Αθήνας και ένας γεμάτος καλλιτέχνης και άνθρωπος μας αποχαιρέτησε με τις πιο ζεστές ευχαριστίες ενώ σιγά σιγά άρχισε να σιγοβρέχει και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού να γεμίζει ομπρέλες και ορκισμένους θεατές στο πιο ευτυχισμένο τοπίο στην ομίχλη.

Ο Μητροπάνος στο Ηρώδειο


Αλέκα Παπαρήγα – Δημήτρης Μητροπάνος – Μάκης Μάτσας – Βένια Μητροπάνου
Αλέκα Παπαρήγα – Δημήτρης Μητροπάνος – Μάκης Μάτσας – Βένια Μητροπάνου


Δημήτρης Μητροπάνος – Κος και Κα Βότση
Δημήτρης Μητροπάνος – Κος και Κα Βότση


Πέγκυ Ζήνα – Δημήτρης Μητροπάνος
Πέγκυ Ζήνα – Δημήτρης Μητροπάνος


Δημήτρης Μητροπάνος – Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Δημήτρης Μητροπάνος – Ελεωνόρα Ζουγανέλη


Βένια Μητροπάνου - Πέγκυ Ζήνα – Δημήτρης Μητροπάνος – Γιώργος Λύρας
Βένια Μητροπάνου - Πέγκυ Ζήνα – Δημήτρης Μητροπάνος – Γιώργος Λύρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου